4 sposoby na zdrowe smażenie

0
987
4 sposoby na zdrowe smażenie

Smażenie to najrzadziej polecany przez specjalistów od zdrowego żywienia sposób obróbki termicznej dań. Zaleca się zastąpienie go gotowaniem na parze, duszeniem lub pieczeniem, co pozwala obniżyć kaloryczność potraw i zmniejszyć utratę witamin. Jest jeszcze jeden powód, dla którego obróbka tego typu nie ma najlepszej sławy – konsekwencje zdrowotne. Podczas smażenia, zwłaszcza na wysokim ogniu i niewłaściwie dobranym oleju, mogą powstawać kancerogeny, które zwiększają ryzyko nowotworów układu pokarmowego i nie tylko.

Trudno jednak wyobrazić sobie niektóre potrawy bez smażenia. Placki ziemniaczane, kotleciki różnego rodzaju, frytki, falafele – wszystkie te dania smakują najlepiej właśnie w smażone w głębokim oleju. Czy można robić to zdrowo? Oto kilka sposobów, które pomogą ci ograniczyć poziom kalorii, a przy tym zapobiec negatywnym konsekwencjom zdrowotnym.

#1 Wybieraj oleje o odpowiednim punkcie dymienia

Niestabilne oleje o niskiej temperaturze spalania to najgorszy wybór do smażenia ze względu na kwestie zdrowotne. Paradoksalnie, do olejów najmniej odpornych na działanie gorąca należą te najzdrowsze, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe – jak na przykład oliwa. Możesz wykorzystać ją do duszenia, ale nie do długotrwałego smażenia na wysokim ogniu. W tym celu najlepiej zastosować olej rzepakowy czy słonecznikowy.

#2 Skorzystaj z patelni beztłuszczowej

Na rynku znajdziesz patelnie, na których można smażyć z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu. „Beztłuszczowa” to pewien skrót – po prostu tego rodzaju sprzęt pozwala zredukować ilość stosowanego oleju czy masła do niezbędnego minimum. Patelnia do smażenia bez tłuszczu może mieć nieprzywierającą powłokę tytanową bądź granitową, co umożliwia zdrowe smażenie. Czy smażenie bez tłuszczu jest zdrowe? Jak najbardziej – wiele badań wskazuje na to, że to właśnie tłuszcze wykorzystywane podczas smażenia mogą przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych w jelicie grubym i innych częściach układu pokarmowego.

#3 Wybierz patelnię z powłoką

Skoro już mowa o powłokach – wybór patelni, które je posiadają, to podstawa zdrowego smażenia. Niektóre materiały – jak na przykład stal nierdzewna czy aluminium – zawierają w sobie substancje mogące szkodzić zdrowiu lub alergizujące (nikiel). Gruba powłoka chroni przed przenikaniem ich do żywności, nawet w wysokich temperaturach.

#4 Smaż krótko w woku

Przygotowywanie dań na chińską modłę – w woku – umożliwia krótkie smażenie w wysokiej temperaturze. To idealny sposób na zachowanie smaku i tekstury warzyw, mięsa oraz innych składników, a przy tym – maksimum witamin i składników odżywczych.

Jeśli zastanawiasz się, jak zdrowo smażyć, zacznij od wprowadzenia w życie przynajmniej jednej z powyższych wskazówek! A może będziesz chciał wypróbować je wszystkie?

Artykuł sponsorowany.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here