Agrest to owoc powszechnie stosowany do wypieków, deserów, kompotów, nalewek i innych przetworów zimowych. Jego niezwykły smak idzie parze z szerokimi właściwościami prozdrowotnymi. Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Agrest i jego właściwości
Porzeczka agrestu to owoc, który występuje na krzewie z rodziny agrestowatych. Może mieć on nawet do 1,5 wysokości, a jego cechą charakterystyczną są kolce. Owoc ten występuje w kilku odmianach, a do najpopularniejszych należą:
- Agrest czerwony;
- Agrest żółty;
- Agrest zielony.
Każda z tych odmian różnią się nieco pod względem właściwości zdrowotnych. Wszystkie z nich wyróżniają się jednak dużą ilością witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Ponadto owoc ten jest również bogaty w minerały takie jak: żelazo, fosfor, potas, magnez oraz kwas foliowy. Dodatkowo stanowi on źródło niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu tanin i flawanoidów. A pomyśleć, że Jedna garść agrestu ma zaledwie 20 kalorii…
Na co stosować agrest?
Ze względu na dużą zawartość żelaza i witaminy C agrest jest wspaniałym remedium na zaparcia. Z kolei ze względu na duże ilości kwasu foliowego poleca się go spożywać kobietom w ciąży oraz osobom, które zmagają się z niedokrwistością. Ponadto owoc ten jest naturalnym środkiem na obniżenie poziomu niezdrowego cholesterolu we krwi. Jego regularne spożywanie ma pozytywny wpływ na stawy i kości, dzięki czemu poleca się go osobom cierpiącym na artretyzm bądź zwyrodnienia stawów. W dodatku ze względu na obecność tanin i flawanoidów agrest zapobiega występowaniu nowotworów.
Jak uprawiać agrest?
Agrest to roślina, którą można uprawiać w ogródku. Najlepszą porą na sadzenie krzewów agrestu jest wiosna i jesień, Jeśli jednak planuje się to zrobić jeszcze wiosną, należy pamiętać o tym, by zabrać się do tego jeszcze przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego. Sadzonki agrestu powinny być umieszczane w ziemi na linii północ–południe oraz znaleźć się w miejscu dobrze osłoniętym od wiatru. Ważne jest również to, by pomiędzy krzewami zachować odległość 2,5 metra, co pozwoli sadzonkom rozrastać się bez przeszkód. Więcej o uprawie agrestu można dowiedzieć się na stronie: https://www.sadowniczy.pl/pol_m_KRZEWY-OWOCOWE_Agrest-6797.html.
Pielęgnacja agrestu – jak wygląda?
Zdaniem ekspertów tuż po posadzeniu sadzonki agrestu należy nieco przyciąć. Powinno się to robić wczesną wiosną lub w okresie przedwiośnia, jeżeli agrest posadzono jesienią. Starsze krzewy należy przycinać co roku – również wiosną. Po piątym roku od posadzenia krzewu zaleca się natomiast wykonanie mocniejszego cięcia. Dzięki temu krzew nabierze sił przed okresem najsilniejszego owocowania. Pomoże to też ograniczyć ewentualne choroby agrestu.