Blender kielichowy – jaki warto kupić?

0
2685
Blender kielichowy

Blender to jedno z kuchennych urządzeń, które znacznie ułatwia pracę w kuchni. Obecnie na rynku dostępne są modele kielichowe oraz ręczne. Pierwsze z wymienionych produktów wyróżniają się szerokim zastosowaniem podczas przygotowania codziennych posiłków. Jakie zatem funkcje mają te produkty i jakie urządzenie sprawdzi się w Twojej kuchni?

  1. Do czego można używać blendera kielichowego?
  2. Cechy dobrego kielichowego

Do czego można używać blendera kielichowego?

Blender kielichowy to urządzenie elektryczne pozwalające zmiksować i zmielić składniki pożywienia. Można nim zmielić mrożone owoce, warzywa, ziarna. Sprawdzi się także przy miksowaniu składników na ciasto. Z powodzeniem przygotujesz w nim przepyszne zupy kremy, ciasto na naleśniki, koktajle, różne pasty do kanapek, sosy do spaghetti oraz owsianki dla noworodka. To wszystkie potrawy sprawiają, że codzienne menu staje się bardzo urozmaicone. Zanim wybierzesz odpowiedni model, warto zastanowić się, na jakie parametry należy zwrócić uwagę przy zakupie produktu.

Cechy dobrego kielichowego

Dobry blender kielichowy musi mieć przede wszystkim odpowiednią moc. Najczęściej blendery kielichowe wyróżniają się mocą 600-800 W i jest to jak najbardziej wystarczająca moc do codziennego, domowego użytku. W przypadku sprzętu przeznaczonego do lokali gastronomicznych, należy nabyć silniejszy blender. Istotna jest także pojemność kielicha. Oczywiście wszystko zależy od Twojego zapotrzebowania. W przypadku większych rodzin sprawdzą się na przykład 2-litrowe kielichy. Pojemnik musi być też łatwy w czyszczeniu. Całe urządzenie musi być też stabilne. Dlatego warto sprawdzić, czy wybrany model jest wyposażony w specjalne antypoślizgowe nóżki.

Najczęściej spotykane są blendery z plastikowym kielichem. Są one lekkie, jednak plastik po jakimś czasie może pękać. Dlatego często polecane są też kielichy szklane. Kolejna istotna kwestia to liczba i jakość ostrzy. Najprostsze modele posiadają minimum 2 ostrze. Jeśli chodzi o ich jakość, to powinny być wykonane ze stali szlachetnej lub nierdzewnej. Lepiej unikać plastikowych ostrzy, które co prawda są tańsze, jednak mogą nie poradzić sobie z twardymi składnikami. Blendery kielichowe muszą mieć różne funkcje, np smoothie, kruszenie lodu, tryb pracy pulsującej (do twardej żywności), funkcję siekania ziół czy mieszkania produktów.

Oczywiście dużą rolę odgrywa także design. Blender często stoi w kuchni na blacie przez cały czas. Dlatego jego wygląd może być dopasowany do stylu aranżacji kuchni.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here