Czym charakteryzuje się dieta odkwaszająca?

0
280
Czym charakteryzuje się dieta odkwaszająca

Ta dieta zyskała dosyć dużą popularność. Podpowiadamy, czym się charakteryzuje i czy na pewno warto ją stosować. Jeśli zastanawiasz się nad takim sposobem odżywiania, koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem.

Dieta odkwaszająca – najważniejsze informacje

Produkty spożywcze dzielą się na te o właściwościach zasadotwórczych oraz kwasotwórczych. Mówi o tym wskaźnik PRAL – Potential Renal Acid Load. Naukowcy określili więc, jak żywność działa na odczyn moczu. Na tę zależność wpływa zawartość poszczególnych pierwiastków oraz ilość białka w produkcie. Dieta odkwaszająca zakłada dostarczanie do organizmu w 80% składników zasadowych.

Jakie są oznaki zakwaszenia organizmu? Pierwszym symptomem zakwaszenia organizmu może być przewlekłe zmęczenie. Kolejne objawy to nerwowość, katar, łamliwość paznokci, skurcze łydek, wypadanie włosów czy sucha skóra. Takie stany na pewno powinny skłonić Cię do wizyty u specjalisty. Czy jednak należy zastosować dietę? Dowiedz się więcej!

Na czym polega dieta odkwaszająca?

Wielu miłośników zdrowego żywienia wskazuje, że taka dieta powinna zawierać jak najmniej produktów mięsnych, ryb, owoców morza, mleka, orzechów, roślin strączkowych, przetworów mlecznych i produktów zbożowych. Natomiast można spożywać owoce, warzywa niestrączkowe czy oleje roślinne. Pamiętaj jednak, że stosując taki sposób odżywiania, nie ułożysz zbilansowanego jadłospisu, co może nieść za sobą poważne konsekwencje. Podstawowy problem stanowi niewystarczająca ilość wapnia, magnezu i żelaza.

Zauważ, że dieta odkwaszająca https://dietly.pl/blog/dieta-odkwaszajaca-mit-dietetyczny-czy-sposob-na-zdrowie  dostarczy Ci optymalną ilość błonnika pokarmowego i potasu, które zapobiegają wielu chorobom. W ten sposób ograniczysz ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz nowotworu jelita grubego. Z drugiej strony taki sposób odżywiania może doprowadzić do wielu niedoborów. Ponadto ograniczenie spożywania orzechów, tłustych ryb morskich czy roślin strączkowych to jedynie zalecenia dietetyczne, lecz nie rekomendacja ekspertów.  Najlepiej wybierać diety, za którymi przemawiają badania naukowe.

Racjonalne odżywianie to podstawa

Chcesz ustrzec się przed ryzykiem groźnych chorób? To wcale nie jest trudne. Kluczowym aspektem jest opracowanie racjonalnego sposobu odżywiania, który nie wywoła groźnych niedoborów. Pamiętaj jednak, że przyczyną zakwaszenia organizmu najczęściej jest poważne schorzenie. To np. zaburzenia wydalania dwutlenku węgla, które powstaje przez choroby płuc. Ponadto do tego stanu mogą doprowadzić narkozy czy niewłaściwa praca mięśni oddechowych. Duże znaczenie ma również cukrzyca typu pierwszego czy poważna choroba nerek.

Wszystkie te problemy wymagają pilnej interwencji specjalisty. Dlatego dieta odkwaszająca nigdy nie powinna stanowić metody terapii, póki nie zaleci jej lekarz. Jeżeli więc towarzyszą Ci opisane w poradniku objawy, nie czekaj i zgłoś się do specjalisty. Pamiętaj, że są na tyle powszechne, że mogą oznaczać wiele innych stanów. Prawdopodobnie otrzymasz więc skierowanie na podstawowe badania diagnostyczne.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here