Folia aluminiowa – dlaczego warto jej używać?

0
37
Folia aluminiowa

Folia aluminiowa nie przepuszcza wody, światła oraz powietrza. Te kilka cech sprawia, że doskonale sprawdza się do pakowania żywności, zatrzymywania ciepła, a także do zachowywania świeżości potraw na dłużej. Jest to wielofunkcyjny produkt, który warto mieć w swojej kuchni. Folie aluminiowe marki Stella dostępne na stronie https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne to produkty wysokiej jakości oraz wytrzymałości. Ich cechą charakterystyczną są również estetyczne tłoczenia „w gwiazdki” . Jeśli nie masz w swoim domu takiej folii, warto się w nią zaopatrzyć, ponieważ jej zastosowania są nieograniczone.

Dwie strony folii aluminiowej

Folia aluminiowa nie bez powodu posiada dwie strony. Błyszcząca strona doskonale zatrzymuje ciepło. W momencie kiedy pieczemy jakąś potrawę w piekarniku, warto okryć ją błyszczącą stroną do środka. Ta metoda sprawdzi się również przy gotowych daniach, jeśli chcemy aby potrawa dłużej pozostała ciepła bez konieczności podgrzewania. Matowa strona folii aluminiowej przepuszcza ciepło i służy do dłuższego utrzymywania świeżości produktów. Możemy nią obwinąć np. wrapy czy kanapki, które na dłużej zachowają swoją świeżość oraz smak. Jeśli nie chcemy, aby produkty się nagrzewały, należy obwinąć je matową stroną do środka. Tak opakowane potrawy, schowane do lodówki, nie przejdą zapachem innych produktów.

Używanie folii aluminiowej

Warto pamiętać, że folia ta doskonale nadaje się do pieczenia. Dzięki niej nasze pieczenie pozostają ciepłe i nie wysychają. Jednak całkowicie zakazane jest używanie jej w kuchenkach mikrofalowych. Nie należy również pokrywać folią misek metalowych, ponieważ to powoduje uaktywnianie się związków chemicznych, dzięki którym żywność przechowywana w misce nabiera nieprzyjemnego, metalicznego smaku. Jest to nie tylko nieprzyjemne dla konsumenta, ale również szkodliwe.

Folia aluminiowa nie tylko w kuchni

Zastosowanie folii aluminiowej nie ogranicza się tylko do żywności. Dzięki niej możemy skutecznie doczyścić ruszt grilla, zabrudzone blaszki do pieczenia, a także przypalone garnki. Wystarczy zwinąć folię w kulkę i potrzeć o zabrudzone miejsca. Folia może również pomóc w czyszczeniu srebra, a także w pozbywaniu się rdzy.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here