Jak działają palarnie kawy?

0
733

Aromatyczna kawa to rarytas, którym uwielbiają się delektować osoby w każdym wieku. Niektórzy najbardziej doceniają jej działanie pobudzające, inni wolą doznawać jej różnych nut smakowych. Kluczem do otrzymania wyśmienitego napoju są odpowiednio obrobione ziarna kawowca i właśnie tym procesem zajmuje się palarnia kawy. Jak dokładnie przebiega praca w palarni?

Selekcja surowca

Nigdy nie osiągnie się naprawdę dobrej kawy z niezadoawalających jakościowo ziaren. Palarnie kawy zaczynają pracę od znalezienia odpowiedniego surowca, na którym będą dalej działać. Zamawiają próbki ziaren i najpierw oceniają je wizualnie. Do dalszych testów przyjmuje się jedynie te bez widocznych uszkodzeń, zanieczyszczeń, czy oznak żerowania robaków. Następnie sprawdza się aromat ziaren, upala się je i zaparza kawę. Dopiero po wstępnej degustacji napoju można stwierdzić, czy dana partia ziarna będzie odpowiednia do masowej produkcji.

Palenie ziaren kawy

Podstawowym procesem w każdej palarni kawy, np. w https://coffeeandsons.pl/, jest, jak sama nazwa wskazuje, palenie ziaren. Odbywa się ono w specjalnych piecach, które generują temperatury rzędu ponad 200°C! Wyszkolona kadra palarni jest w stanie tak manipulować czasem i temperaturą palenia, aby uzyskać zamierzony efekt. Inaczej wypala się ziarna do kaw, które mają być delikatne i podawane z mlekiem, a inaczej do mocnego espresso. To właśnie podczas wypalania ziaren kawowca decyduje się o takich cechach kawy jak aromat, goryczka, czy kwasowość. Specjaliści są w stanie dobrać również sposób palenia do gatunku ziaren.

Pakowanie i dystrybucja

Ostatnią czynnością, która obejmuje zakres działania palarni, jest pakowanie ziaren i ich sprzedaż. Gotowy do wykorzystania przez kawiarnie lub osoby prywatne produkt jest równo rozsypywany do szczelnych opakowań, które zapobiegają uciekaniu zapachowych związków lotnych kawy. Opakowania te często zawierają informację, czy kawa jest przeznaczona do ekspresu lub kawiarki, czy jest dedykowana alternatywnym metodom parzenia.

Następnie paczki kawy zostają wysłane do sklepów. Zdarza się, że palarnie, szczególnie te działające lokalnie, nie tylko prowadzą dystrybucję do sklepów sieciowych, ale też sprzedają kawę w swoich własnych sklepikach.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here