Kawa brazylijska i jej zalety. Pomoc w wyborze odpowiedniego gatunku kawy

0
213
Kawa brazylijska

Kawa to wyjątkowy napar – w zależności od regionu, w którym była hodowana, uzyskany smak będzie zgoła odmienny. Wiedzą o tym najlepiej wszyscy smakosze kawy, którzy wypijają każdego dnia po kilka filiżanek tego cennego napoju. Jeśli kawa ma dla Ciebie dużą wartość nie tylko z uwagi na jej wybudzające działanie, ale również jej właściwości smakowe, to wówczas warto rozważyć zakup kawy pochodzącej z Brazylii. Kraj ten nazywany jest królową kawy, a pochodzące z niego odmiany odznaczają się unikatowym aromatem oraz intensywnym działaniem. Poniżej wgryzam się w temat brazylijskich odmian kawy oraz podpowiadamy w czym tkwi ich wyjątkowa siła i unikatowa moc. 

Kawa brazylijska i jej niezwykły charakter

Choć Brazylia wydaje się krajem o idealnych warunkach do uprawy kawy, to jednak pojawiła się w nim dość późno – w XVIII wieku. Od tego czasu, Brazylia stała się kawowym potentatem w skali globalnej, zyskując sobie uznanie smakoszy kawy na całym świecie. Gatunki brazylijskie uważane są za jedne z najbardziej aromatycznych, a ich smak opisywany jest jako klasyczny, intensywnie penetrujący kubki smakowe. Wiele osób rozpoczyna swoją świadomą przygodę z eksplorowaniem potencjału kawy właśnie od wyboru odmian brazylijskich.

Kawa pochodząca z Brazylii to przede wszystkim arabika. Doskonały i głęboko aromatyczny smak odmian arabiki czynią ją jedną z najchętniej wybieranych odmian na całym świecie. Dzięki żyznym glebom i ciepłemu klimatowi południowej Brazylii, a także regularnie powracającym intensywnym opadom deszczu, kawowce porastające te tereny wydają pełne aromatu, soczyste ziarna. Czynnikiem sprzyjającym uprawom jest także duży poziom nasłonecznienia, dzięki któremu plantacje kawowca są niezwykle urodzajne. 

Kawa z Brazylii – jaką warto wybrać? 

Kawy brazylijskie cieszą dużym wzięciem zarówno wśród prywatnych odbiorców, jak i przedsiębiorców z segmentu gastronomicznego. Chętnie stosują je bariści, przyrządzający wysokiej klasy napary dla swoich klientów. Jeśli planujesz zakup swojej pierwszej kawy brazylijskiej, wówczas warto rozpocząć od kwestii jej pochodzenia. Rozmaite regiony słyną z uprawy kawowca, a pochodzące z nich odmiany charakteryzują się nieco odmiennym aromatem. Do najpopularniejszych należą kawy pochodzące z Sul de Minas, Chapada de Minas, Mogiana, Matas de Minas, Sao Paolo i Minas Gerais. Są to odmiany wysoce aromatyczne, o intensywnym smaku i zapachu. 

Oprócz samego miejsca pochodzenia, na jakość kawy ma także wpływ sposób jej przetwarzania oraz przebieg procesu zbierania. Wbrew pozorom, kawa zbierana i suszona w odmienny sposób będzie odznaczać się innymi właściwościami smakowymi. W przypadku odmian brazylijskich są one przetwarzane w sposób tradycyjny, szczególnie na etapie suszenia ziaren i ich wypalania. Wykonuje się to w profesjonalnych palarniach, należących najczęściej do samych producentów i plantatorów. 

Cechą kluczową ziaren brazylijskich jest też fakt, że proces ich obróbki jest bardzo długi. Najlepiej wypadają pod tym względem odmiany klasy premium, które są uprzednio klasyfikowane według wysoce określonych wytycznych (obejmujących kształt, rozmiar, kolor nasion), a następnie przeznaczone do wypalania. Powstająca w ten sposób kawa z Brazylii ma wysoką zawartość olejków eterycznych, które dopieszczą podniebienie każdego smakosza mocnego naparu.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here