Lipowy miód – co warto o nim wiedzieć?

0
966
Lipowy miód

Zalecany osobom o obniżonej odporności, cierpiącym na dolegliwości bólowe gardła, a także nieoceniony w leczeniu infekcji i przeziębień. Lipowy miód jest uznawany za jeden z najlepszych miodów – i to nie tylko ze względu na posiadane właściwości lecznicze, ale również smakowe. Nie dość, że wywiera dobroczynny wpływ na kondycję naszego zdrowia to dodatkowo wspaniale smakuje. Czy zatem, można byłoby chcieć czegoś więcej?

Lipowy miód – co wchodzi w jego skład?

Co sprawia, że miód lipowy cieszy się takimi dobrymi właściwościami? Za ten stan rzeczy odpowiadają olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki oraz związki goryczowe znajdujące się w jego składzie, które nie tylko skutecznie zwalczają wszystkie choroby przebiegające z wysoką gorączką, ale również drobnoustroje bytujące na błonach śluzowych dróg oddechowych. Znajdująca się w miodzie lipowym glukoza i fruktoza stanowi cenne źródło energii. Z kolei obecność mikro- i makroelementów (magnez, potas, witaminy z grupy B), przeciwutleniaczy oraz enzymów sprawia, że regularne spożywanie miodu zapewni odpowiednią kondycję naszemu organizmowi.

Wpływ miodu na nasze zdrowie

Pozytywne właściwości miodu lipowego znane są od stuleci. Już dawno służył jako pomoc w leczeniu przeziębień, grypy czy chorób dróg oddechowych. Wykazuje się działaniem wykrztuśnym, przeciwkaszlowym i napotnym, dlatego zalecany jest jako element wspomagający leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. To jednak nie koniec. Lipowy miód posiada właściwości antybiotyczne, które zawdzięcza obecności nadtlenku wodoru, flawonoidów oraz olejków eterycznych. Zalecany w chorobach ginekologicznych, reumatycznych czy układu moczowego. Dodatkowo, łagodzi bezsenność, ciągły stres oraz nerwicę. Należy podkreślić, że miód lipowy, oprócz swojego doraźnego działania, wykazuje się właściwościami mającymi długofalowe skutki. Stwierdzono bowiem, że ogranicza ryzyko chorób serca i krążenia, wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy, a także wzmacnia układ odpornościowy. Ze względu na dużą zawartość fruktozy, może być spożywany przez chorych na cukrzycę.

Jak spożywać?

Aby cieszyć się pozytywnymi właściwościami miodu lipowego, należy rozpuścić go w herbacie lub mleku. Należy jednak zadbać o ich odpowiednią temperaturę, ponieważ umieszczenie w zbyt ciepłym napoju sprawi, że lipowy miód straci swoje lecznicze działanie. Druga sprawa dotyczy tego, z czym go połączymy. Dla wzmocnienia efektów zaleca się, aby spożywać go z naparem z kwiatu lipy, owocu maliny czy sokiem z cytryny.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here