Matcha – co warto wiedzieć o tej japońskiej herbacie?

0
35
matcha

Produkty o właściwościach prozdrowotnych, takie jak japońska herbata matcha, cieszą się coraz większą popularnością. Ze względu na ich korzystne działanie są chętnie wybierane przez osoby dbające o zdrowy tryb życia. Azjatycki napój ze sproszkowanych liści budzi niemałe zainteresowanie w różnych kręgach. Co warto wiedzieć o herbacie matcha i czy warto po nią sięgnąć?

Czym jest matcha?

Tę japońską herbatę przygotowuje się z młodych, miękkich liści herbacianego krzewu. Takie liście są często osłaniane przed słońcem, a rośliny poddawane specjalnym zabiegom pielęgnacyjnym. Aby wybrać fragmenty roślinne, które nadadzą się do przyrządzenia tego naparu, poddawane są one specjalnej selekcji. Świeżości wykorzystanego surowca, matcha zawdzięcza swój charakterystyczny smak i kolor. Trawiasty aromat świadczy o wysokiej jakości. Klasę herbaty można więc ocenić właśnie po zapachu. Jeśli woń przypomina bardziej siano, do produkcji wyrobu użyto starszych i grubszych roślinnych fragmentów.

Właściwości prozdrowotne

Picie japońskiej herbaty matcha umożliwia dostarczenie organizmowi dużej ilości chlorofilu i antyoksydantów. Te składniki posiadają wpływ oczyszczający i chroniący przed wieloma chorobami. W takim naparze odnaleźć można również bogactwo witamin i minerałów. Warto wspomnieć o pobudzającej teinie, dzięki której napój jest doskonałym zamiennikiem kawy. Osoby zainteresowane zakupem matchy, korzystną ofertę odnajdą na stronie  https://nagomi.pl/pl/862-herbata-matcha.

Cechą charakterystyczną, którą japońska herbata matcha różni się od innych rodzajów, jest jej forma. Aby przygotować taki produkt, liście mieli się na drobny proszek. Tradycyjnie wykorzystywane są do tego kamienne żarna. Sproszkowany wyrób wymaga specjalnej techniki parzenia. Jak przygotować odpowiedni napar?

Sposób parzenia herbaty

Do przyrządzenia matchy potrzebny jest zestaw akcesoriów. Warto wyposażyć się w specjalne naczynie, bambusową trzepaczkę i sitko. Zadanie ułatwi również szpatułka do nabierania herbaty. Tradycyjnie, japońska herbata przygotowywana jest w czasie słynnych ceremonii. Osoby, które ją wówczas parzą muszą przejść specjalne szkolenia. Chcąc napić się matchy we własnym domu, wystarczy przestrzegać odpowiedniej instrukcji. Po przesianiu przez sitko odmierzonej porcji proszku, należy rozprowadzić go w niewielkiej ilości wody. Następnie dolewa się resztę przygotowanej wcześniej cieczy i spienia za pomocą trzepaczki. Należy wypijać herbatę w formie zawiesiny. Dzięki temu dostarcza się organizmowi również składników nierozpuszczalnych w wodzie.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here