Arabica i robusta – czym się różnią?

0
423
Arabica i robusta

Arabica i robusta to popularne na całym świecie gatunki kawy. W tym poradniku przeczytasz, czym się charakteryzują oraz jakie są różnice między nimi. Dowiedz się więcej
i wybierz napój najlepiej dopasowany do osobistych potrzeb. 

Czym jest arabica?

Arabica to kawa, która stanowi aż 2/3 światowej produkcji. Dziś coraz częściej hoduje się ją poza Ameryką Południową, a własnych gatunków doczekały się Chiny czy Nepal. Nie brakuje też prób wzmacniania genów i hodowania jej w Europie. Z uwagi na mnogość odmian trudno opisać smak arabiki w kilku słowach. Śmiało można jej przypisać nuty kakao, kwiatów, a nawet śliwek, porzeczek czy wiśni. 

Ponadto na rynku znaleźć można zarówno bardzo tanie arabiki, jak i wyjątkowe propozycje prosto z Panamy, za które zapłacimy nawet kilkaset dolarów. Na szczęście nawet na średniej półce cenowej znaleźć można kawy bardzo wysokiej jakości. Wystarczy zajrzeć na stronę sklepu internetowego MK Cafe, w którym kupisz znakomite produkty w bardzo dobrej cenie. Tutejsza kawa ziarnista arabica na pewno przypadnie Ci do gustu. To doskonała propozycja zarówno dla początkujących smakoszy, jak i prawdziwych koneserów.

Czym jest robusta?

Robusta to kawa najczęściej uprawiana w Azji. Plantacje można spotkać w Indiach, Wietnamie czy Indonezji. Jednak nie brakuje brazylijskich propozycji. Smak charakteryzuje się goryczkowymi nutami, choć niektóre odmiany mogą przypominać bukiety orzechowe czy czekoladowe. Ceny Robusty są bardzo zróżnicowane i zazwyczaj idą w parze z oferowaną przez producentów jakością. 

Ponadto robusta ma większe stężenie kofeiny od arabiki. Kolejna różnica dotyczy hodowli. Arabika rośnie na plantacjach, natomiast robusta może rosnąć… niemal wszędzie, a w Indonezji hodowana bywa „na dziko”. Jednocześnie rośliny są bardziej odporne na działanie insektów. Choć kawa ta cieszy się nieco mniejszą popularnością, na rynku nie brakuje interesujących propozycji, a tym najlepszym odmianom zdecydowanie warto dać szansę.

Arabika czy robusta?

Wielu entuzjastów kawy zastanawia się, którą propozycję wybrać. W powszechnej opinii to właśnie arabica charakteryzuje się lepszymi walorami, gdyż jej smak jest lżejszy, a na rynku znajdziemy wiele interesujących odmian dzięki krzyżowaniu oraz fermentacji. Z drugiej strony wysokiej klasy robusta będzie dużo lepszym wyborem niż słaba arabica, a także zapewni więcej energii na początek dnia. 

Wszystko zależy więc od preferencji smakosza. Na pewno warto zapoznać się z pełnym asortymentem kaw dostępnych w sklepie internetowym MK Cafe i porównać interesujące produkty. Ponadto zawsze możesz poprosić o pomoc doświadczoną obsługę, która podpowie, jak wybrać rozwiązania najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb. To świetna wiadomość dla początkujących miłośników kawy, którzy ciągle szukają swoich ulubionych produktów. Teraz zakupy staną się dużo łatwiejsze!

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here