Czy dieta wegańska jest bezpieczna? Rozwiewamy wątpliwości

0
468
Czy dieta wegańska jest bezpieczna

Dieta wegańska cieszy się rosnącą popularnością – głównie z powodów ideologicznych. Niektórzy jednak mają spore opory, aby przejść na sposób odżywiania nieuwzględniający produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy faktycznie jest się czego bać? Dowiedz się, czy dieta wegańska jest bezpieczna.

Jaka powinna być bezpieczna dieta wegańska?

Dieta wegańska to bezpieczny sposób odżywiania. Nie musisz obawiać się niedoborów składników odżywczych, o ile codzienny jadłospis jest prawidłowo zbilansowany. O czym należy pamiętać przy jego komponowaniu?

Dostarcz wysokiej jakości białko roślinne

Najwięcej obaw budzi niedobór białka, którego źródłem jest zwykle mięso i ryby. Nie oznacza to jednak, że – z powodu wykluczenia takich produktów – dieta wegańska będzie wiązać się z niedostateczną ilością protein.

Źródłem wysokiej jakości białka są m.in.:

  • nasiona roślin strączkowych,
  • soja i produkty sojowe,
  • niektóre warzywa,
  • kasze i zboża.

Można także sięgnąć po odżywki białkowe, które uzupełnią brakującą ilość niezbędnych protein.

Zadbaj o odpowiednią podaż warzyw i owoców

Warzywa i owoce to podstawa większości posiłków w diecie wegańskiej. Musisz zadbać o ich odpowiednią podaż, aby uzupełnić zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne.

Szczególną rolę odgrywają zielone warzywa liściaste, które stanowią źródło wapnia. Warto zwiększyć spożycie m.in. natki pietruszki, jarmużu czy boćwiny. W diecie mięsnej za dostarczanie tego pierwiastka odpowiada mleko i przetwory mleczne.

Dostarcz roślinne źródła żelaza

Żelazo jest ważnym pierwiastkiem, którego odpowiednia ilość pomaga zapobiec anemii. Jako że dieta wegańska wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego, koniecznością jest dostarczenie go z innych źródeł. Do jadłospisu warto włączyć np. szpinak, brokuły, produkty pełnoziarniste.

Pamiętaj! Aby żelazo było lepiej wchłaniane przez organizm, produkty bogate w ten pierwiastek należy spożywać „w towarzystwie” witaminy C.

Dieta wegańska – dlaczego warto?

Dieta wegańska, wbrew opinii niektórych osób, jest całkowicie bezpieczna dla organizmu. Co więcej, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowych. Dlaczego?

Warto pamiętać, że produkty pochodzenia zwierzęcego są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów tłuszczów trans. Są to substancje, które – jeśli dostarczane w nadmiarze – przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL – wyjaśnia dietetyk z firmy cateringowej Nice To Fit You.

Czy wiesz, że każdy dodatkowy 1% energii pozyskiwany z tłuszczów nasyconych prowadzi do wzrostu stężenia cholesterolu LDL o 0,8-1,6 mg/dl[1]? Dzięki diecie wegańskiej, która stanowi źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyja twojemu zdrowiu.

Zaczynasz swoją przygodę z dietą wegańską? Jeśli chcesz mieć pewność, że posiłki będą dostarczać wszystkie niezbędne składniki, postaw na catering dietetyczny. Dania przyrządzane na podstawie wytycznych opracowanych przez dietetyków będą nie tylko smaczne, ale i wartościowe.

[1] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo-naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here