Jak desery stały się nieodłączną częścią świąt

0
35
Jak desery stały się nieodłączną częścią świąt

Wyobraź sobie bardzo wyjątkową uroczystość. Są kwiaty, prezenty, uśmiechnięci goście i stół nakryty efektowną zastawą… Czegoś brakuje? Oczywiście, tortu! Ten słodki przysmak od wieków zajmuje na polskich stołach honorowe miejsce. Od chrzcin, przez imieniny, urodziny i komunie, aż po wesela – tort jest nieodłącznym elementem każdego ważnego wydarzenia w życiu Polaków.

Ewolucja tortu: od prostego ciasta do arcydzieła cukiernictwa

Pierwsze torty pojawiły się w XVI wieku i były początkowo prostymi ciastami drożdżowymi lub biszkoptowymi, z bakaliami i miodem. Z czasem receptury ewoluowały, a torty stawały się coraz bardziej wyrafinowane. W XIX wieku popularność zyskały torty przekładane kremem maślanym, udekorowane bezami i owocami, a XX wiek przyniósł modę na torty czekoladowe, a także imponujące torty wielopiętrowe.

Kroniki historyczne opisują przepiękne torty, wypiekane dla polskich elit dawnych czasów. Na przykład, na uroczystości z okazji chrzcin syna Władysława Jagiełły i Zofii Holszańskiej, pojawił się wyjątkowy tort, który, według kronikarzy, był „wysoki jak wieża kościelna” i „ozdobiony figurami aniołów i świętych”. Ten imponujący wypiek świadczyć miał o randze wydarzenia i potędze królewskiego dworu. Ostatni król Polski, Stanisław August Poniatowski, znany był z zamiłowania do wykwintnej kuchni i słodkości. Na jego dworze często podawano torty inspirowane francuskimi trendami, z kremem, bezami i owocami. Król sam chętnie uczestniczył w tworzeniu nowych receptur, a jego ulubionym tortem był podobno „tort królewski” z migdałami, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Torty gwiazd: inspiracje prosto z czerwonego dywanu

W dobie mediów społecznościowych, tort urodzinowy to nie tylko słodki poczęstunek, ale i element kreowania wizerunku, a dla gwiazd – prawdziwe show. Nic dziwnego, że celebryci prześcigają się w pomysłach, zamawiając torty, które zachwycają rozmachem i oryginalnością. Polskie gwiazdy, podobnie jak zagraniczne sławy, chętnie chwalą się swoimi imponującymi wypiekami, inspirując fanów do poszukiwania niestandardowych rozwiązań.

Edyta Górniak, z okazji 40. urodzin, otrzymała tort w kształcie fortepianu, nawiązujący do jej muzycznej kariery. Agnieszka Radwańska świętowała swoje urodziny z tortem w kształcie kortu tenisowego, a Małgorzata Rozenek-Majdan zaskoczyła fanów tortem inspirowanym ikoną mody – Coco Chanel. Takie torty, choć często ekstrawaganckie, są źródłem kreatywności dla wielu osób poszukujących oryginalnych pomysłów na swoje przyjęcia.

Niektóre gwiazdy decydują się na torty z przymrużeniem oka, odzwierciedlające ich poczucie humoru. Cezary Pazura, z okazji 50. urodzin, otrzymał tort w kształcie… swojej głowy! Tort był tak realistycznie wykonany, że goście mieli problem z pokrojeniem go. Podobnie, znany z ciętego języka i kontrowersyjnych wypowiedzi Kuba Wojewódzki, często wybiera torty z humorystycznymi napisami lub figurkami.

Klasyka zawsze w modzie

Wiele gwiazd, ceniąc tradycję wybiera torty klasyczne, takie jak te, które wypieka cukiernia Tortownia na Bema we Wrocławiu. Szukając na swoją uroczystość doskonałego tortu, warto zajrzeć do tej słynnej cukierni, która wykonuje ponad 40 rodzajów tortów, w tym imponujące torty wielopiętrowe. Inspiracją może być weselny tort Mariny Łuczenko-Szczęsnej i Wojciecha Szczęsnego, z efektowną kaskadą białych kwiatów i kryształkami Swarovskiego, który do dziś jest wzorem dla wielu młodych par. Z kolei miłośnicy minimalizmu mogą wziąć przykład z tortu przygotowanego na chrzciny syna Anny i Roberta Lewandowskich. Ten prosty, utrzymany w odcieniach bieli i złota wypiek, udekorowany delikatnie dekoracjami z masy cukrowej, uznany został za jeden z najbardziej eleganckich tortów gwiazd.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here