Jak lokal gastronomiczny może stać się bardziej eko?

0
185
Jak lokal gastronomiczny może stać się bardziej eko

Pomijając kwestie związane z marnotrawstwem żywności, najprostszym sposobem na stworzenie lokalu bardziej przyjaznego środowisku naturalnemu jest stosowanie odpowiedniego rodzaju opakowań do wydawania posiłków. W przypadku pizzerii nie jest to dużym problemem, bo kartonowe pudełka łatwo jest później zutylizować. Inne ekologiczne opakowania na wynos są na ogół droższe i często mniej estetyczne, przez co wiele podmiotów wciąż stosuje ich plastikowe odpowiedniki.

Rodzaje eko opakowań

Najlepszym przykładem ekologicznego opakowania do żywności są wspomniane na wstępie kartonowe pudełka na pizzę. Takie opakowania w branży gastronomicznej stosowane są powszechnie i przy sprzedaży pizzy na wynos w zasadzie w ogóle nie stosuje się innego rodzaju pojemników. Do serwowania innych rodzajów dań na wynos również dość często wykorzystuje się opakowania tekturowe – zwłaszcza w małych lokalach sprzedających wyłącznie na wynos. Gdy właścicielowi lokalu zależy na podtrzymaniu wyjściowej temperatury serwowanego dania, zdecydowanie częściej wybiera jednak opakowania styropianowe – ich alternatywą są ekologiczne opakowania na wynos produkowane z materiałów naturalnych i odnawialnych, takich jak trzcina cukrowa. To pojemniki charakteryzujące się podobnymi właściwościami do opakowań styropianowych, ale podlegającego procesowi biodegradacji, które można zutylizować w prosty i bezpieczny dla środowiska naturalnego sposób. Dobrym przykładem opakowań eko są również kubeczki jednorazowe wykonane z PLA (bioplastik), przeznaczone do serwowania zarówno zimnych, jak i ciepłych napojów.

Z czego produkuje się opakowania ekologiczne?

Materiałem najczęściej stosowanym do produkcji ekologicznych opakowań spożywczych przez wiele lat był karton i jego pochodne. Materiały celulozowe są tanie i można w prosty sposób je utylizować, w związku z czym ich stosowanie nie przekłada się na znaczący wzrost zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Niestety opakowania z celulozy są niewygodne i nietrwałe, a przez to zakres ich stosowania, zwłaszcza w gastronomii, był zawsze mocno ograniczony. Współcześnie ekologiczne opakowania na wynos coraz częściej produkowane są z nowej generacji materiałów ulegających całkowitej biodegradacji. Przykładem są pojemniki spożywcze produkowane z trzciny cukrowej. Taki materiał wyglądem przypomina styropian i ma podobne właściwości. Zapewnia dobrą izolację termiczną, nie wchłania tłuszczu i jest nienasiąkliwy. Dodatkowo w bezpieczny sposób można przechowywać go w zamrażarce, a nawet podgrzewać w mikrofalówce – nie należy jedynie wystawiać go przez dłuższy czas na działanie wilgoci.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here