Soki z kiszonek – dlaczego warto je pić?

0
686
Soki z kiszonek

Soki z kiszonek posiadają szereg dobroczynnych właściwości. Zawierają cenny kwas mlekowy oraz pozytywnie wpływają na procesy trawienne zachodzące w organizmie. Bakterie probiotyczne polepszają funkcjonowanie jelit i pomagają w pozbyciu się toksyn. Po kiszonki szczególnie chętnie sięgamy, kiedy przychodzi jesień. Warto jednak spożywać je przez cały rok.

Soki z kiszonek – jakie mają właściwości?

Dlaczego soki z kiszonek są tak zdrowe? Kisząc warzywa, polepszamy właściwości niektórych warzyw. Dzięki temu procesowi zwiększa się ilość witamin, a także przyswajalność cennych składników mineralnych. Co więcej, proces kwaszenia wpływa na utrwalenie związków antocyjanowych. Jest to niezwykle pożądane, jako że związki te mogą znacząco przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Szczególnie pozytywne działanie mają na układ pokarmowy oraz krwionośny. Sokami z kiszonek powinny być zainteresowane osoby o osłabionej odporności, a także te cierpiące na niedobory witamin i składników mineralnych.

Soki z kiszonek – z jakich warzyw najlepiej się sprawdzą?

Sok z kiszonej kapusty przede wszystkim wzmocni naszą odporność. Jest bogatym źródłem witamin, takich jak K, E i C, a także witamin z grupy B. Pozytywne działanie ma na cały organizm. Może też spowolnić procesy starzenia się oraz zapobiec wielu chorobom, w tym nowotworom. Wiele osób pije soki z kiszonek, aby oczyścić organizm, co jest dobrą metodą. Sok z kiszonych buraków świetnie oczyści organizm z toksyn. Dobrze działa na układ krwionośny, a także może wspomóc odchudzanie. Jego skład jest bardzo bogaty – zdecydowanie powinny sięgnąć po niego osoby cierpiące na anemię. Sok z buraka obniża ciśnienie krwi oraz cholesterol. Ma też właściwości antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Nie mniej cenny jest sok z ogórka. Poprawi wygląd skóry i włosów, a także złagodzi bóle głowy. Ma też działanie uspokajające oraz przeciwbólowe. Jak i inne soki z kiszonek, regularnie spożywany, wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Jak wybrać sok z kiszonek?

Nie powinniśmy wybierać takich soków z kiszonek, które wyrabiane są z koncentratu. Tego typu produkty mają znacznie mniej cennych właściwości. Dobrym nawykiem jest czytanie etykiet – zaalarmować powinno nas oznaczenie soku jako wyrabianego z warzyw kwaszonych, a nie kiszonych. Takie produkty powstają z wykorzystaniem kwasu octowego, a jest on zupełnie zbędny. Co więcej, warto jest sięgać po soki z kiszonek bio – zazwyczaj są one wytwarzane metodami tradycyjnymi oraz nie są pasteryzowane.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here