Miażdżąca siła wyciskania, czyli o wyciskarkach jedno i dwuślimakowych

0
759
wyciskarka

Sok z wyciskarki wolnoobrotowej to istny eliksir zdrowia. Urządzenie to potrafi wydobyć z owoców i warzyw wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze. Jednak którą z wyciskarek wybrać? Jedno czy dwuślimakową? W naszym artykule ułatwimy odpowiedź na to pytanie.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?

Wolnoobrotowe wyciskarki działają wykorzystując siłę miażdżenia. Wolne obroty urządzenia zapobiegają napowietrzeniu soku, dzięki czemu substancje odżywcze i enzymy nie podlegają utlenieniu. To z kolei sprawia, że uzyskany napój ma wysokie walory zdrowotne i smakowe. Sercem wyciskarki jest wałek ślimakowy, który obracając się miażdży owoce i warzywa. Po zmiażdżeniu i rozdrobnieniu surowca, wyciskany jest esencjonalny napój. Działanie wyciskarki wolnoobrotowej nastawione jest na uzyskanie soku ze wszystkich części owoców. Z uwagi na mniejsze napowietrzenie, sok z wyciskarki wolnoobrotowej, w porównaniu z tym z sokowirówki, może być też przechowywany dłużej Wyróżniamy wyciskarki jedno i dwuślimakowe.

Wyciskarka jednoślimakowa

Mechanizm działania obu wskazanych typów jest analogiczny. Wyciskają one sok, jednocześnie nie podgrzewając go, dzięki czemu powstały napój nie traci cennych wartości odżywczych (tzw. „wyciskanie na zimno”.) Wyciskarka jednoślimakowa wyposażona jest po prostu w pojedynczy wałek ślimakowy, który stanowi centrum dowodzenia. Z reguły mają one mniejsze gabaryty. Dlatego polecane są osobom, które dysponują ograniczoną przestrzenią w kuchni, a także, w większości przypadków, mniejszym budżetem. Minusem jednoślimakowych wyciskarek może być za to ich mniejsza wydajność i fakt, iż gorzej radzą sobie z warzywami liściastymi oraz ziołami.

Wyciskarka dwuślimakowa

Wyciskarki dwuślimakowe, jak sugeruje ich nazwa, posiadają dwa bliźniacze wałki ślimakowe. Dwuślimakowa technologia jest najbardziej efektywnym sposobem wydobywania soku z warzyw i owoców. Bez problemu poradzi sobie także z „trudnymi” produktami, jak choćby zioła, warzywa liściaste, czy twarde warzywa korzeniowe. Ich wadą, związaną z bardziej skomplikowaną konstrukcją, może być mniejsza przyjazność użytkowania (np. mycie). Ponadto wyciskarki dwuślimakowe są zazwyczaj większe i cięższe. Więcej na temat wyciskarek można przeczytać pod adresem https://hurom.pl/Wyciskarki-slimakowe-jedno-czy-dwuslimakowe-jakie-wybrac-blog-pol-1576055195.html.

Która wyciskarka będzie lepsza?

Znając wady i zalety obu typów wyciskarek z pewnością łatwiej będzie dokonać odpowiedniego wyboru. Jeśli priorytetem dla nas jest najwyższa jakość soku przy jednoczesnej wszechstronności urządzenia, zdecydowanym faworytem powinna być wyciskarka dwuślimakowa. Z kolei dysponując mniejszym budżetem i mniejszą przestrzenią, możemy zdecydować się na urządzenie jednoślimakowe.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here