Wykorzystywane w naszym kraju paliwa opałowe mają różną formę. Obecnie, coraz częściej odchodzi się od wykorzystywania węgla i paliw produkowanych na jego bazie (wyjątek stanowi ekologiczne paliwo węglowe ekogroszek), na korzyść paliw bardziej przyjaznych środowisku. Do takich należy pellet – stosowany zarówno w celu ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych, jak i pomieszczeń pracowniczych lub budynków użyteczności publicznej. Zapraszamy do lektury, z której dowiesz się – jakie właściwości opałowe pelletu czynią go paliwem atrakcyjnym na polskim rynku oraz jak rozpoznać pellet dobrej jakości.
Jak odróżnić „Pellet” od pelletu
Pellet to paliwo produkowane na bazie biomasy – odpadków i ścinek drewnianych, słomy i suchej trawy, trocin oraz innych. W wyniku intensywnego sprasowania, zyskują one jednorodną postać i konsystencję – granulatu o średnicy kilku milimetrów i długości około 4 centymetrów.
Pellet dobrej jakości można rozpoznać na podstawie jego zewnętrznych cech. Przede wszystkim – cały granulat powinien być podobnego koloru lub w zbliżonej do siebie tonacji barw. Kolor pelletu może zależeć od rodzaju drewna użytego do jego produkcji. Dlatego znajdziemy zarówno pellet o jasnym, słomkowym odcieniu, jak i ciemniejszy, brązowy.
Pellet dobrej jakości powinien również wydzielać naturalny zapach drewna lub słomy. Warto podkreślić, że w produkcji pelletu nie korzysta się z żadnych dodatków takich jak kleje lub substancje zlepiające. Dlatego, jeśli w zapachu pelletu wyczuwamy obecność chemikaliów, może to świadczyć, że mamy do czynienia z „podrabianym” rodzajem paliwa.
Najważniejsze wartości opałowe
Pellet jest paliwem stosowanym przede wszystkim ze względu na korzystny stosunek jego wartości opałowych względem ceny. Używanie pelletu do produkcji ciepła zarówno w budynkach mieszkalnych, jak i pracowniczych jest po prostu korzystne finansowo.
Przeciętna wartość opałowa mieści się w przedziale od 15 do 18 MJ na kilogram paliwa. Zależy ona przede wszystkim od materiałów użytych do produkcji danego pelletu i jego gęstości. Jest to wartość nieco mniejsza niż w przypadku takich paliw jak ekogroszek, jednak – w porównaniu do nich pellet okazuje się o wiele tańszym wyborem.
Pellet jest także wyborem korzystnym z perspektywy środowiska naturalnego. W wyniku jego spalania, dochodzi do minimalnej emisji tlenków siarki i azotu. Ponadto, opalanie pelletem powoduje powstanie niewielkiej ilości popiołu, który nadaje się do użycia w formie kompostu.
Warto podkreślić, że również poziom wilgoci pelletu przemawia na korzyść tego paliwa – maksymalny poziom wilgoci wynosi zaledwie 10 procent. Dzięki temu pellet spełnia nawet najbardziej wyśrubowane normy stawiane przez Unię Europejską.
Gdzie i jak używa się pelletu?
Z pelletu korzysta się w specjalnych kotłach wyposażonych w mechanizm automatycznego napełniania. Jest on niezwykle korzystny z perspektywy użytkowników danego pieca. Dzięki zautomatyzowaniu jego pracy, nie ma konieczności „dorzucania do pieca”, a podajnik sam pobiera odpowiednią ilość paliwa. Naszym zadaniem jest jedynie wprowadzenie odpowiednich ustawień na programatorze oraz okresowa kontrola ilości powstającego popiołu.
Piece z automatycznym podajnikiem nadają się także do obsługi innego typu paliw sypkich lub granulowanych – między innymi takich jak wspomniany wcześniej ekogroszek.